Dla świadczeniodawcy

Dla Świadczeniodawców

Komunikaty

STOMATOLOGIA - stanowisko w sprawie rozliczania kwot protetycznych (ortodontycznych)

21-01-2008
STOMATOLOGIA - stanowisko w sprawie rozliczania kwot protetycznych (ortodontycznych)

W związku ze zgłaszaniem przez świadczeniodawców wątpliwości dotyczących sposobu rozliczania w 2008 r. świadczeń protetycznych i ortodontycznych Małopolski OW NFZ przedstawia poniżej interpretację zgodną ze stanowiskiem otrzymanym z Centrali NFZ w ww. kwestii.

Zgodnie z treścią rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 24 listopada 2004 r. w sprawie wykazu gwarantowanych świadczeń lekarza dentysty i materiałów stomatologicznych oraz dokumentu potwierdzającego uprawnienia do tych świadczeń (Dz. U. Nr 261, poz. 2601) – Narodowy Fundusz Zdrowia finansuje kompleksowe świadczenia udzielane przez lekarza dentystę.
Zasady udzielania oraz finansowania świadczeń stomatologicznych w 2008 r. określone zostały w zarządzeniu Nr 64/2007/DSOZ Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia z dnia 20 września 2007 r. w sprawie określenia warunków zawierania i realizacji umów w rodzaju leczenie stomatologiczne, z późniejszymi zmianami. Zgodnie z tym dokumentem, część świadczenia protetycznego (i ortodontycznego) wykonywana przez lekarza dentystę rozliczana jest według wyceny określonej w Katalogu zakresów i świadczeń stomatologicznych (stanowiącym załącznik nr 1 do zarządzenia), zaś część techniczna rozliczana jest z puli środków finansowych przeznaczonych na techniczne wykonanie prac protetycznych (i ortodontycznych). Środki te wypłacane są przez NFZ lekarzowi realizującemu świadczenie w ryczałtach wysokości 150 zł. za każdą wykonaną pracę. Z tych środków lekarz finansuje techniczne wykonanie prac na podstawie umowy zawartej z podwykonawcą (technikiem dentystycznym), według indywidualnie wynegocjowanych i określonych w tej umowie stawek.
Brak możliwości rozliczania przez NFZ świadczeń bezpośrednio z technikiem dentystycznym wykonującym prace protetyczne (ortodontyczne) wynika z treści § 8 ust. 1 załącznika do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 6 października 2005 r. w sprawie ogólnych warunków umów o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej (Dz. U. Nr 197, poz. 1643), który stanowi, że świadczeniodawca zapewnia udzielanie świadczeń w sposób kompleksowy, w szczególności obejmujący zapewnienie badań laboratoryjnych, diagnostyki obrazowej, innych badań lub procedur medycznych związanych z udzielaniem świadczeń (z wyłączeniem świadczeń opieki zdrowotnej, których realizację określają inne przepisy prawa).

Sekcja Stomatologii MOW NFZ 012-2988-179 (180)